© COPYRIGHT 2016
Diana Toma

Istoria rujului roșu 1930-2000


Nu se știe încă cine a inventat primul „roșu de buze”. Se spune că regina Egiptului, Cleopatra a folosit vopsea roșie pentru prima dată. Dar ce contează cine a fost prima care s-a bucurat de rujul roșu? Important este că Guerlain a început să producă armele seducției abia pe la 1900. Să nu credeți că până atunci femeile nu purtau deloc ruj, doar că roșul era considerat ștampila prostituatelor. Etichetat. Timbrat. Ștanțat…..iar francezii sufereau de etalare și uite așa le-a venit geniala idee să împrumute trendul femeilor ușoare în materie de cosmetizare a buzelor. Oricum, modelul este valabil și acum.

ruj rosu diana toma

 

 

istoria rujului rosu

1930 – Helena Rubinstein publică prima reclama a rujului roșu cu protecție SPF. Mă bucură să aud că femeile se preocupau de efectele nocive ale razelor solare încă din acea perioadă. Acest ruj faimos era comercializat sub formă de inimă în 6 nuanțe, delicate de roșu. Substratul culorii conținea portocaliu, practic roșu corai era nuanța cea mai căutată de femeile cu onduleuri romantice.

 

 

 

1940istoria rujului rosuDin cauza războiului, 10 ani mai târziu rujul nu mai era accesibil pentru toate femeile. Se găsea extrem de rar, dar companii precum Maybelline sau Revlon promovau agresiv rujul corai în rândul fetelor de 17 ani.

 

 

 

 

 

1950marlyn-monroe-diana-toma-1950 Deja la începutul anilor 1950 rujul roșu devine emblema sexi a Americii, purtată cu senzualitate de Marlyn Monroe. Nuanțele au fost reinventate, era o sete continuă de culori închise – tonuri de mov, dar și rozul bombon era la mare căutare.       Trag concluzia simplă că femeile preferau fie un aspect pueril creat cu ajutorul unui machiaj delicat, fie doreau să se impună ca „la femme fatale”.

196019701970-diana-toma madonna-diana-toma-1970În aceasta perioadă rujul roșu pierde în fața nuanțelor puternice de mov și bej. Mișcarea punk din Statele Unite determină femeile să poarte culori îndrăznețe pe buze: alb, mov prună, gri sau negru.

 

 

 

 

1980Madonna-1980-diana-toma În anii ’80 rujul roșul aprins revine în topul preferințelor. Nu a fost greu să devină popular deoarece Mac lansează prima colecție de rujuri și alege să promoveze nuanța Russian Red în turneul internațional al Madonnei „Like a virgin”.

 

 

 

 

 

1990chanel-1990-diana-tomaEra grunge a început și a murit odată cu Kurt Cobain, iar femeile își schimbă culorile favorite ale rujului. Intră în scenă cu mândrie nuanțe de maro, iar rujul rosu capătă tente de mov și oranj. Cu toate acestea divele de la Hollywood știau că roșul clasic al buzelor va ieși în evidență indiferent de tendințe și îl poartă atât seara la spectacole sau evenimente cât și pe timpul zilei.

 

 

 

2000lady-gaga-diana-toma-2000Este celebră pentru ținutele extravagante, pentru pălăriile și accesoriile ciudate, dar semnătura Lady Gaga este definită si de o nuanță de ruj roșu difuz, pe care starul o poartă aproape zilnic.


Leave a comment